Bel Fıtığı - Boyun Fıtığı - Omurilik Kanalı Darlığı - Omurga Travma ve Kırıkları.
Sık Sorulan Sorular
Bel Fıtığı Sık Sorulan Sorular
1-Hangi durumlarda bel fıtığından şüphelenmeliyim?
2-Bel fıtığından korunmak için neler yapmalıyım?
3-Bel fıtığım var ne zaman ameliyat olmam gerekir?
4-Ameliyat olmazsam ne gibi sıkıntılarla karşılaşabilirim?
5-Ameliyat çözüm müdür?
6-Ameliyatın riski var mı bunlar nelerdir?
7-Hangi yöntem bel fıtığı tedavisinde en başarılıdır?
8-En başarılı yöntem hangisidir?
9-Ne zaman ayağa kalkabilirim ve çalışabilirim?
10-Ameliyattan sonra tekrarlama olabilir mi?
11-Ameliyat sonrası şikayetlerim geçer mi?
1-Hangi durumlarda bel fıtığından şüphelenmeliyim?
Bel ağrısı ile birlikte bacakta ağrı, uyuşma , güçsüzlük gibi yakınmalar bel fıtığı belirtisi olabilir. Ayrıca daha az sıklıkta idrar tutamama şikayetinine neden olabilir ki bu durumda acil olarak hasta ameliyata alınmalıdır. Öksürme,hapşırma gibi durumlarda o bölgedek, basınç artışına bağlı olarak ağrıda artma olabilir.
2- Bel fıtığından korunmak için neler yapmalıyım?
Bel kaslarını güçlendirmek için düzenli olarak yürüyüş, bel ekzersizleri yapmak gerekir. Ayrıca yüzme gibi sporlar da faydalı olacaktır. Hareketsiz yaşantıdan kaçınmalı ve ağır cisimleri kaldırırken dikkatli olunmalıdır. Sigara kullanan kişilerde bel fıtığının 3 kat daha fazla görüldüğünü de unutmamanız gerekir. Aşırı kilonuz varsa ideal kilonuza gelmek için çaba göstermeniz gerekir.
3-Bel fıtığım var ne zaman ameliyat olmam gerekir?
Her bel fıtığı ameliyat gerektirmez ileri ki dönemlerde de mutlaka ameliyat gerektireceği anlamı taşımaz. Ayak veya bacakta güçsüzlük, hastanın yaşam kalitesini bozacak düzeyde ilaç ve fizik tedaviye cevap vermeyen şiddetli ağrı, idrar kaçırma durumlarında ameliyat gerektirir.
4-Ameliyat olmazsam ne gibi sıkıntılarla karşılaşabilirim?
Ayaktaki güç kaybı artarak düşük ayak tablosu oluşabilir. Tam bir güç kaybı oluşan bu durum kalıcıdır, ayağın gücünü eski haline getirmek mümkün değildir. Aynı şekilde idrar kaçırma problemi oluşursa hasta 4-6 saat içerisinde ameliyata alınmalıdır. Bu durum da kalıcı olabilir.
5-Ameliyat çözüm müdür?
Ameliyatın amacı mevcut nörolojik problemleri ortadan kaldırmaktır. Başarı oranı geriye dönük hasta memnuniyeti anketlerinde % 98 dir bu da bir ameliyat için yüksek bir orandır.
6-Ameliyatın riski var mı bunlar nelerdir?
Her cerrahi müdahelenin belli oranlarda riski vardır. Bu ameliyatlarda da % 1 düzeyinde riskler vardır. Bunlar enfeksiyon, omurilik yaralanması, Cauda Equina Sendromu gibi risklerdir. Günümüzde mikrodiskektomi tekniğiyle bu oran minimuma inmiştir.
7-Hangi yöntem bel fıtığı tedavisinde en başarılıdır?
Mikrodiskektomi yöntemi en başarılı yöntemdir. Diğer cerrahi yöntemler
– Laser Diskektomi : Lokal anestezi altında fıtığa ısı uygulanarak küçültülmesi yöntemidir. Uygun hastalarda tercih edilebilir. Başarı oranı %40-50 dir.
– Endoskopik Diskektomi: Endoskopik olarak (ciltten mesafeye gönderilen aparat ile) fıtığın temizlenmesidir. Her bel fıtığına uygun bir yöntem değildir. Uygun hastalar seçildiği taktirde uygulanabilir. Avantajlari cilt kesisi gerektirmemesi, ameliyat esnasında doku zedelenmesi daha az olduğu için hasta daha erken mobilize edilebilir.
– Nukleoplasti: Skopi eşliğinde fıtığa girilerek radyofrekans ile çok az miktarda küçültülmesidir. Basit bel ve boyun fıtıklarında tercih edilebilir.
Ameliyat kararı verilmiş hastada hastanın yaşı, genel durumu, fıtığın yeri ve tipi gibi faktörlere bağlı olarak en doğru yöntemi seçmek gerekir
8-En başarılı yöntem hangisidir?
Bugün için en başarılı efektif yöntem mikrodiskektomi yöntemidir. 2 cm lik bir cilt kesisi ile mikroskop altında yapılan bu ameliyatla fıtığın tamamını emniyetle almak mümkündür. Bel fıtığı tedavisinde en güvenilir ve başarılı yöntemdir.
9-Ne zaman ayağa kalkabilirim ve çalışabilirim?
12 saat sonra hasta yürüyüşlere başlayabilir. Ancak ilk 3 gün ev çevresinde kısa yürüyüşler ve evde istirahatle geçirilmesinde fayda vardır. Rahat ve konforlu olarak geçirmesi için 1 haftalık süreye ihtiyaç vardır. İşin ağırlığı ve temposuna göre 7- 15 gün sonra işe başlanabilir.
10-Ameliyattan sonra tekrarlama olabilir mi?
Ameliyattan sonra %1 tekrarlama olasılığı vardır.
11-Ameliyat sonrası şikayetlerim geçer mi?
Ameliyattan sonraki gün ağrı yakınması geçer. Oluşan güç kaybının derecesine göre birkaç ay içerisinde düzelir. Uyuşma şikayetleri en son düzelir ileri düzeyde ve uzun süreli basıya maruz kalan hastalarda 6 ay kadar ameliyat sonrası devam edebilir.